Søg ...
Snak eller stoftest
En sund teenager
Hvordan reagerer jeg
Hvad sker der med mig, når jeg opdager det?
Forældre der opdager, at deres barn har problemer med rusmidler, vil oftest blive dybt ulykkelige. Det er en naturlig reaktion, som man som forælder skal give sig selv lov til at få.
 
Det er vigtigt at tale med venner eller familie, du har tillid til, og som du kan dele din frustration og bekymring med. Det giver dig mere overskud til at være konstruktiv, når du er sammen med dit barn.
 
Forældre reagerer naturligvis forskelligt på at opdage, at deres børn har problemer med rusmidler. Kort fortalt kan mange forældrereaktioner alligevel beskrives i tre faser:
 
Du må ikke se Jeppe mere! Du skal være hjemme kl. 21!
Først reagerer mange forældre vredt. De synes det er for dårligt og understreger måske over for deres barn at: ”Jeg har sagt, du skal lade være!”. Følelsen for forældrene er ofte også blandet med skyld. Hvad har jeg gjort forkert, spørger mange forældre sig selv? En del forældre reagerer ved at straffe. De siger for eksempel: ”Nu må du ikke se Jeppe og Nina mere! Og du skal være hjemme kl. 21!”
 
Du har snydt os i et år!
Herefter begynder mange forældre at indføre kontrol med deres barn. De siger måske ting som: ”Vi må have styr på det her!”, ”nu bliver du hjemme!, hvor skal du hen?, hvad laver du?” Og så videre. Det er mangel på tillid, der dominerer kontakten med barnet. ”Du har snydt os i et år, så hvorfor skal vi stole på dig”, er ofte den grundlæggende følelse hos forældrene.
 
Hvad kan vi gøre for at hjælpe?
Ofte ændrer behovet for kontrol sig til en oplevelse af have behov for at undersøge, hvordan man som forælder bedst kan hjælpe sit barn? Mere tid sammen børn og forældre omkring hyggelige oplevelser er ofte svaret på det spørgsmål. Hjælp til at komme i gang med praktiske forandringer og tid til at tage gode snakke er andre svar. Skyldfølelsen kommer ofte til at fylde meget og fortvivlelse over, hvordan det dog skal gå med barnet bekymrer mange forældre.
 
Disse faser er bare skitser over reaktionsmønstre. Generelt er det vigtigt at du som forælder ved, at du er en meget vigtig person i dit barns liv.
 
Du kan bruge os
Hvis du har svært ved at genskabe eller fastholde kontakt med dit barn, er du velkommen til at kontakte os. Du er også velkommen til at kontakte os, hvis skyldfølelse og angst for, hvordan det skal gå dit barn, fylder så meget, at du har svært ved at hjælpe dit barn.
 
Du er altid velkommen til at ringe, maile eller få en eller flere samtaler. Vi er der også for at svare på de spørgsmål du sidder med.
 | 
Share |
 | 
 |