Søg ...
Hvordan taler jeg med mit barn?
Hvordan hjælper jeg mit barn?
forstå din teenager
Hvorfor bruger unge rusmidler?
Der er ingen simple svar på, hvorfor unge bruger rusmidler. Unge har – ligesom voksne – vidt forskellige og individuelle grunde til at bruge rusmidler. Men til forskel fra voksne, befinder unge sig samtidig i en udvikling, hvor alting skal afprøves og undersøges, og hvor de skal finde deres egne ben at stå på. Det gælder også i forhold til rusmidler.
 
Langt de fleste unge nøjes med at prøve, fordi de er nysgerrige – og når de er blevet den erfaring rigere, går de videre til næste afprøvning i deres ungdomstid. Men nogle af de unge fortsætter med at bruge rusmidler mere eller mindre regelmæssigt efter den første afprøvning.
 
For at have det sjovt
Rusmidlerne bruges for at have det sjovt. Rusmidlerne får de unge til at føle sig afslappede og/eller fulde af energi. Rusmidlerne får usikkerhed og generthed til at forsvinde og giver i stedet selvsikkerhed og overskudsfølelse.
 
For at glemme
Rusmidlerne bruges til at komme væk fra noget. Rusmidlerne får de unge til at glemme det svære og kan give den unge en umiddelbar følelse af at klare hverdagen bedre. Problemer i skolen, med venner, med kærester og med forældre. Følelsen af ikke at kunne leve op til forventningerne eller af ikke at høre rigtigt til. Rusmidlerne dulmer dét, der er svært – eller er simpelthen en flugt fra kedsomhed.
 
For at eksperimentere
Rusmidlerne bruges, fordi de er spændende, forbudte og farlige. Rusmidlerne bruges til at udforske grænser – både andres og egne grænser. Eller rusmidler prøves simpelthen af ren nysgerrighed. Rusmidler kan også bruges til at signalere over for forældre, andre voksne og venner, at en ung er ved at gå fra at være barn og ved at komme ind i voksenalderen.
 
Fordi det er sammen med vennerne
Rusmidlerne bruges, fordi vennerne gør det. Rusmidlerne er måske en del af normen i vennegruppen. Ved at bruge rusmidler bliver nogle unge en del af et socialt fællesskab – for nogle unge måske for første gang i deres liv.
 | 
Share |
 | 
 |